A mai gyerekek mindig betegek?

Betegségek:
“A mi gyerekeink nem voltak ennyit betegek!” – jegyezte meg már százszor Apósom. Aggódva követik, mennyiszer betegek az unokák. Nos, erről neki is elmondtam a véleményem és most hozzáteszem a régimódi doktornéninktől származó információt is:

“A mi időnkben.” – ez a mondat hangzik el sokszor a szüleinktől. De miről is beszélünk? Egy 40 évvel ezelőtti zárt közösségről. Amikor a határt csak engedéllyel lehetett átlépni. Ha érkezett hozzánk messzi országból egy színes bőrű, őt, mint egy fertőző elemet azonnal bedugták a  László kórház karanténjába és figyelgették.
“A mi időnkben.” – abban az időben mi volt. Mumpsz. Ma már oltás van ellene. Kanyaró. Ma már oltás van ellene. Bárányhimlő. A vírus olyan magányos volt, hogy körbejárt az országban, mint Kodály Zoltán népdalgyűjtő, és bekopogtatott a házakba: “Kezitcsókolom, maguk már megkapták? Nem? Jönnék kérem szépen.” Ma egyes megjelenési formái olyan agresszívek, hogy abból van László kórház. De oltás van ellene.

Mi van a mi időnkben? A vírusok és a bacik felülnek a repülőre és 2-10 órán belül itt vannak. Ha Londonban egy kisfiú eltüsszenti magát, akkor a lányom 2 nap múlva ugyanazt a vírust tüsszögi. Ha elviszem egy bevásárlóközpontba és veszek egy zsemlét, lehet a világ másik feléről származó fost viszek haza.

Az immunrendszer 6 éves korig alakul ki. Addig a gyerekek betegek. Attól is függ mennyit beteg egy gyerek, hogy a szülei mit minősítenek betegségnek.
“Kicsit náthás.” – hallom sokszor és a gyerek orrából kúszik ki a zöld csík. Nos ha egy váladék már színes, azt “gennyes váladéknak” hívják az orvosok. Ezen érdemes elgondolkodni. Ha nem vízszínű, ami kifolyik, akkor a gyerek beteg.
Erről már a nátha kezelésénél írtam. ITT

De milyen tényezők vannak még? Bizony az ételek. Az adalékanyagok, a feldolgozott ételek teret nyertek az elmúlt 30 évben. Míg a zárt gazdaságunkban kvázi hazai termékeket ettünk, ma  a makói fokhagyma is kínai. Nem tudjuk mit eszünk és nem tudjuk honnan származik.
A vegyszerek a másik. Ma már nem szappanporral forognak a Hajdú-Energoluxok….
Ez bizony globális probléma és rengeteg betegséget-tünetet- allergiát okoz. Szinte nincs olyan ember akit ne érne el valamilyen allergia. Ha nem gyerekként, akkor felnőttként.

Ott van a szabad levegőn mozgás is. 30 éve napi 5 perc mese volt a tv-ben. Előtte tv sem volt… Ma mennyit töltenek a srácok a tv és a számítógép előtt? Mi még egész délután bicikliztünk az utcán. Autó sem jött…

Az osztályunkban két elhízott kisgyermek volt. Mindkettőt kiközösítették……..
Ma félve néz az ember körül. Felnőttek, gyerekek döcögnek x lábaikon a súlytól rogyadozva…

Végül tudomásul kell vennünk, hogy ez van, és ápolni-ápolni, a lehető leggondosabban, valamint a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani a háziorvossal. Ha nem bízunk benne leváltani. Lehetőség szerint minél többet meg kell tudni a lázcsillapításról, a betegellátásról, hogy ne rángassuk feleslegesen kórházba a gyereket ahol nagy a fertőzésveszély, illetve tudjuk, hogy mikor kell feltétlenül kórházba rohanni vele, vagy ügyeletet, hívni.

edit

Az én gyerekeim 74-83-as születésűek, tehát harmincasok, negyvenesek, de bizony végigbetegeskedték a bölcsődés-óvodás éveiket. A legidősebb különösen. Valahol az 30. fülfelszúrásnál abbahagytuk a számolást (akkoriban ez volt a középfülgyulladás elfogadott gyógymódja). Ehhez képest a 3 itteni unokám (4-8 évesek) még nem volt beteg ebben a tanévben. Persze voltak évek, amikor egymást érték a betegségek.
Szóval régen sem volt ám minden rózsás.

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.