Mit mondj és mit ne mondj a gyerekednek!

Mit mondj és mit ne mondj a gyerekednek!

Barátanya átküldött egy nagyon jó cikket a wmn-ről. Beszéltünk előtte, hogy ő mindig belefut a “nem szabad” mondatokba.
Nos. Az a helyzet, hogy mindenki. Amikor idegesek, mérgesek vagyunk és elszakad a cérna, akkor bizony már rég nem vagyunk mintaanyák.
Életünk értelmei, édes tünemények, úgy ki tudnak minket akasztani, hogy nekem sokszor, szemem előtt lobog Apa fejlődéstani megjegyzése: “A kicsik azért olyan cukik, hogy a szüleik ne egyék meg őket.”  És igen.
De van egy jó hírem. Aki akarja, aki belátja, hogy igen is lehet és kell másképp csinálni, annak sikerülhet.

Én pár éve, Vida Ági egyik tréningje után betanultam a “jó mondatokat”, mintha nyelvet tanulnék. Hisz ez tőlem idegen, eddig nem alkalmazott “nyelv” volt.
Itt egyébként Ágival erről is beszélünk.
http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/10330_ha_elakad_az_anyuka_a_gyereknevelesben.html
Automatizmusból ritka a bölcs anya. 🙂 Persze vannak ilyenek. Őket a sárgaságig irigyelem. Szóval én nem vagyok bölcs anya. Én nagyon keményen tanulom az anyaságot és azt mit szabad, mit nem a gyerekekkel. Nézeteim a gyereknevelésről az 5 év alatt amióta Gréta megszületett, gyökeresen megváltoztak és Pöti, az új személyiség is nagyon kemény próba elé állít, nap mint nap, nagyot formált rajtam.

Persze nem ment egyedül, (és sokszor még mindig előbb ordít a sárkány, borulok ki és dobom el az agyam, mint alkalmaznám a tanultakat…. egyszerűen amivel nem tudok mit kezelni az az értelmetlen szirénázás, este, amikor már én is hulla vagyok….vagy nagyon fontos telefonom van és persze akkor csesztetnek…az kééééééééész….)

orultanya

Több szakember segítségét is kértem már eddig is és szorgalmasan tanultam-tanulom és próbálom megérteni az anyaság hivatását és a magam “javítását”.
Pszichológusok, kisgyerek konzulens, megoldásfókuszú mediátor is segített már ebben, de partnerek voltak az életemben ehhez a gyermekeimmel foglalkozó kisgyermek gondozók és az óvónők is. A fejlődés önmagában nem pénz kérdése.

Persze a bőréből senki nem tud kibújni, én sem, de a sok fejhangon ordítás mellett most már egész jól alkalmazom a JÓ MONDATOKAT és van  még egy jó hírem: Nagyon működnek!
Hajrá! És íme a cikk:
http://wmn.hu/2015/11/06/mondd-vagy-ne-mondd-a-gyereknek-mondatok-amelyek-segitik-vagy-epp-sulyosbitjak-a-helyzetet/

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.