Kánikulában pici babával

Nem egyszerű a kánikulában egy picurral. Milyen problémák léphetnek fel, mire kell nagyon figyelni, nézzük részletesen:

1. Levegőztetés: érdemes a reggeli, illetve az esti órákban sétálni menni. délelőtt 11 és délután 3 között,  picivel 10-16 között inkább maradjunk otthon. Legjobb, ha 9 előtt, illetve 5 óra után visszük ki a babát. Keressünk, vagy csináljunk árnyékot. Egy nagy kalapot is szerezzünk be!

2. Naptej: ha csak a reggeli és esti órákban, illetve árnyékban van a baba, nincs rá szükség. 10 percnél tovább egy huzamban nekünk sem ajánlott a napon lenni.

3. Meleg kiütések: Az izzadság miatt sok babán rengeteg apró piros pöttykeletkezik, leggyakrabban a nyak körül, háton, pellusban. Amit tehetünk ellene:nem kell túlöltöztetni. Nyugodtan lehet egy szál pelusban, bodyban, pucéron, arra kell figyelni, ne legyen izzadt. Ne feledd, az izzadság is lehűti a bőrt, ezért ha hideg pl. a háta, de nyirkos is, akkor nem fázik, hanem meg volt izzadva. Hamarabb fázik meg, ha túlöltözteted, az izzadság miatt. A nagy melegben nagyon jót tesz, ha napközben is tiszta vízzel lefürdetjük, áttörölgetjük a babát, általában élvezni szokták és a meleg kiütéseket is elkerülhetjük.

Legyen minél többet pelenka nélkül, készülj fel, tuti pisilni fog egyet.

Nagyon jók, a vékony pántos napozók, amik szabadon hagyják a nyakkörüli részt.
mytummy

Éjszakára sincs szükség takaróra, ha nincs klíma a házban. 26 fokos szobahőmérséklet felett, általában nem fáznak, még ha rövid ujju, rövid szárú pizsama is van rajtuk, de mivel minden gyermek más, ezért a sajátodat kell megfigyelni. Ha túlöltözteted többet ártasz vele.

4. Kiszáradás: a legtöbb picurnak hőemelkedése van ilyenkor, a kutacsát, a feje búbján rendszeresen figyelni kell: ne süppedjen be! Ha besüpped sürgősen meg kell itatni, szoptatni. A hőemelkedés miatt sem kell aggódni, 38 fok alatt annyi a teendő, hogy itatni kell a babát. A kizárólagos anyatejes babák nem biztos, hogy elfogadják a vizet, pici anyatejjel “megbolondítva” hátha egy-két kiskanállal elfogad, de erre nem biztos, hogy szükség van. Lehet, hogy a ciciből kapott anyatej elegendő lesz neki. Nagyobb babákat nem kell elrontani, nincs olyan, hogy a gyerek nem szereti a vizet. Ha szomjas lesz, meg fogja inni. Persze, ha mindig csak teát, gyümölcslét, szörpöt kap, akkor persze nem fogja meginni a vizet. Ne feledd a gyerek nem hülye, ha szüksége van rá, inni fog. Lehet, hogy az étvágy sem lesz az igazi,  főzelékből is kevesebbet fog enni, talán ebben a hónapban alig fog hízni, ne aggódj, hamar bepótolja majd.

5. Leapasztja a cicit: a nagy melegben elképzelhető, hogy nem lesz olyan nagy étvágya a picurnak, viszont szomjas lesz. Gyakrabban akar szopni, a tej elejét, a vizes tejet leszívja és a végét, a zsírosabb tejet bent hagyja. Ebből te csak annyit érzékelsz eleinte, hogy a következő szoptatásokra duzzadtabb lesz a melled, örülsz, hogy milyen sok tejed van. Aztán pedig jön a fekete leves. A melled hozzáidomul a kevesebb szopihoz, vége a kánikulának, megjön újra a baba étvágy és kevés lesz a tejed. Ilyenkor vissza kell hozni, hasonlóan a növekedési ugrásokhoz. Gyakoribb szoptatás, figyelni, hogy a végét is kiszívja (ugyanazt a mellett kis pihenő után újra kínálni), tejhozó tea…

6. Mikor szellőztessünk? Hajnalban, reggel mikor hűvösebb a levegő mindenképpen szellőztessük át a házat jó alaposan. Most a javasolt óránkénti szellőztetéseket csak nagyon rövid idő alatt tudjuk le, a legmelegebb órákban, pedig jobb, ha mellőzzük.

7. Autózás: nagyon fontos, hogy a gyermeket nem szabad az autóban hagyni egyedül, megölheted! Nagyon hamar felmelegszik az autó, ahogy rásüt a nap. Minden évben vannak ilyen balesetek!!!

8. D vitamin: 1 éves kor alatt nyáron is lehet adni a napi egy csepp  D vitamint. 1 éves kor után nyáron nem szükséges, esetleg, ha hosszabb ideig rossz idő van.

9. Rossz éjszakák: a baba ha eddig át is aludta az éjszakát, most elképzelhető, hogy fel fog kelni, mert szomjas lesz. Érdemes már este odakészíteni a babavizet. A legkisebbeket pedig meg kell szoptatni. Ha túlöltözteted és melege lesz, akkor is fel fog ébredni.
Mibe takarjuk kisbabánkat? http://dumanyu.hu/mibe-takarjuk-kisbabankat/

Ha egy forró nyári nagyon röhögős sztorira vágysz: http://dumanyu.hu/gonosz-szulok/

Fotó: mytummy.com

Forrás: http://www.dokimami.hu/2009/07/22/pici-babaval-kanikulaban-milyen-problemakkal-kell-megbirkozni/

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.