Kegyelem

Kegyelem

Amikor anyából kisgyerek lesz

Elgondolkodtam és átértékeltem a dolgokat. Hibát követtem el és nagyon bántott😌 Egyáltalán nem éreztem bűntudatot, hisz nem szándékos volt, ráadásul nem gondoltam súlyosnak. De ahogy kinézett a helyzet, bizony megijedtem. Nem akartam csalódást okozni, és féltem tőle, hogy azt okoztam. Fájt. Csak arra vágytam megússzam és ne legyen baj. Féltem, szorongtam sírtam és sajnáltam magam. Mint egy kisgyerek.
Mint egy kisgyerek?-kérdeztem magamtól.
Pont úgy mint egy kisgyerek.
Ekkor elszégyeltem magam. Láttam a rosszalkodó gyerekeim riadt, síró arcát, – amikor nem is nagy dolgot tettek, csak gyerekek voltak, – és magamat, ahogy nevelő szàndékkal szigorúan dorgálom őket.
Pedig nekik is jár a kegyelem. Nekik is jár a megértés. Nem attól lesznek jobb emberek, hogy jól kikapnak, mert úgyis tudják, hogy rosszat csináltak, hanem attól, ha elmondom miért volt veszélyes a tettük és utána megkegyelmezem nekik. Úgy, ahogy én szerettem volna, hogy valaki azt mondja:

“Minden rendben lesz!”

A mi hitünk.

Érdekes beszélgetések alakulnak ki egy olyan családban, mint a miénk, ahol nincs hitre nevelés. Gréta már sokat kérdez. Ovis társai mondanak neki dolgokat Istenről, amit nekem el kell magyaráznom. (Milyen érdekes, pont ma a játszón Zsuzsával beszélgettünk arról, mi a bolondság. Ha egyezményesen elfogadjuk, hogy valaki egy soha nem látott lényt imád, akkor az hit, nem bolondság, de ha én egy hangyához imádkoznék, az már eléggé az a kategória lenne… Erre István (szomszéd) meg is jegyezte, hogy van a fejemben pár… vagy csak bólogatott? 😀 😀 😀 )
Szóval mi igyekszünk úgy nevelni a  gyerekeket, hogy mindenkinek el kell fogadni a másik hitét és mindaddig nem is téma, amíg nem akar meggyőzni az ő igazáról. Hogy hiszek-e Istenben, ezt sem tudtam elmagyarázni neki. Megvan a hitem, de nem adok neki nevet. Hisz mindenki mást ad. Isten, Nagy Manitu, Buddha (oké ő kilóg), Allah… Szóval egy 6 évesnek, 6 éves nyelvezeten magyarázni a hitről, a természetfelettiről, az emberek meggyőződéséről, különbözőségről igen nehéz feladat főleg úgy hogy a látóköre ne szűküljön, hanem táguljon.
Meg is jegyezte, hogy ő ezekben is hisz meg a dzsinnben is de legjobban bennem hisz. Nevetve mondtam, hogy neki több, mint ökumenikus a hite, ami szédületes. 😀
Minden esetre megkértem, sose vitatkozzon, senkivel, tisztelje annak meggyőződését, ha egyetért vele, ha nem.  Mert a hit fontos, bármiben, bárkiben hiszünk.

tobbistenhit

Időgép

Fú, ezt akkor is érdemes volt végigolvasnom és megnéznem, ha nem tudok spanyolul. 3 perc az életemből, ami ismét kőkemény hatással volt rám. Induljon a ti vasárnapotok is ezzel a cikkel.
KÖTELEZŐ!
http://lemon.hu/2016/03/29/kiserlet-egy-idogep-segitsegevel-5-felnott-talalkozhatott-gyermekkori-onmagaval/

Vérnyomás csökkentőt ide!

Végre elértem, hogy a gyerekek segítsenek. Mindezt úgy csinálják, hogy robot hangon ismételgetik, hangosan: “Ren-det-rak, ren-det-rak!” Nagyon ügyesen dolgoznak fél órája, én pedig azt fontolgatom, hogy iszok valami erőset, vagy kiugrom az ablakon, vagy eret vágok, de minden esetre beveszem a vérnyomás csökkentőmet.

Amikor szakad a cérna

Tegnap megint sikerült eltépni a cérnám. Miután egész délután játszottam a srácokkal, amikor biciklizni rendeltem őket a kisasszony erősen ellentmondott. Próbáltam kedvesen, szép szóval, nem volt kedvem keménykedni. Fájt a fejem békére vágytam, levegőre és a gyógyszertárba. Na megérezte a gyengeségem. Próbálta átvenni az irányítást. Elment mérhetetlen szemtelenbe. Fél óra cukulás után elszakadt a cérnám, leüvöltöttem a gyereket a 10 körméről, ez elvette a maradék energiáimat is. Erőtlenül, pokoli fejfájással rogytam az ágyra. Alig volt energiám elindulni.
DE a séta után vacsoránál ő hozta fel, hogy bocsánatot kér a viselkedéséért és én vagyok a világ legjobb anyukája. Néha azt gondolom, nem ártok a gyerekeknek azzal, hogy kimutatom a gyengeségem, ha megtanítom arra is őket, hogy onnan hogyan kell felállni és továbbmenni. Azzal, hogy ő maga látta be, hozta fel azt, hogy helytelenül viselkedett és még bocsánatot is kért, úgy érzem nem végeztem rossz munkát. 

Valamit elrontok…

Csessze meg most már a világ! Hol tartunk?!? Egy 5 éves kéri rajtam számon, hogy amíg ő pancsizik én be merem kapcsolni a tv-t arra a csatornára, amit én szeretnék és érezzem magam rosszul és azonnal vegyem ki.
Valamit elrontottam… a gyerekeim sem tudják, hogy emberből vagyok igényekkel…. azt hiszik én vagyok a szórakoztató-etető munkarobot. Kezd nagyon elszállni az agyam!
Banyek. Ahogy Hajni írta:Innen csak felfele lehet..

Mit mondj és mit ne mondj a gyerekednek!

Mit mondj és mit ne mondj a gyerekednek!

Barátanya átküldött egy nagyon jó cikket a wmn-ről. Beszéltünk előtte, hogy ő mindig belefut a “nem szabad” mondatokba.
Nos. Az a helyzet, hogy mindenki. Amikor idegesek, mérgesek vagyunk és elszakad a cérna, akkor bizony már rég nem vagyunk mintaanyák.
Életünk értelmei, édes tünemények, úgy ki tudnak minket akasztani, hogy nekem sokszor, szemem előtt lobog Apa fejlődéstani megjegyzése: “A kicsik azért olyan cukik, hogy a szüleik ne egyék meg őket.”  És igen.
De van egy jó hírem. Aki akarja, aki belátja, hogy igen is lehet és kell másképp csinálni, annak sikerülhet.

Én pár éve, Vida Ági egyik tréningje után betanultam a “jó mondatokat”, mintha nyelvet tanulnék. Hisz ez tőlem idegen, eddig nem alkalmazott “nyelv” volt.
Itt egyébként Ágival erről is beszélünk.
http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/10330_ha_elakad_az_anyuka_a_gyereknevelesben.html
Automatizmusból ritka a bölcs anya. 🙂 Persze vannak ilyenek. Őket a sárgaságig irigyelem. Szóval én nem vagyok bölcs anya. Én nagyon keményen tanulom az anyaságot és azt mit szabad, mit nem a gyerekekkel. Nézeteim a gyereknevelésről az 5 év alatt amióta Gréta megszületett, gyökeresen megváltoztak és Pöti, az új személyiség is nagyon kemény próba elé állít, nap mint nap, nagyot formált rajtam.

Persze nem ment egyedül, (és sokszor még mindig előbb ordít a sárkány, borulok ki és dobom el az agyam, mint alkalmaznám a tanultakat…. egyszerűen amivel nem tudok mit kezelni az az értelmetlen szirénázás, este, amikor már én is hulla vagyok….vagy nagyon fontos telefonom van és persze akkor csesztetnek…az kééééééééész….)

orultanya

Több szakember segítségét is kértem már eddig is és szorgalmasan tanultam-tanulom és próbálom megérteni az anyaság hivatását és a magam “javítását”.
Pszichológusok, kisgyerek konzulens, megoldásfókuszú mediátor is segített már ebben, de partnerek voltak az életemben ehhez a gyermekeimmel foglalkozó kisgyermek gondozók és az óvónők is. A fejlődés önmagában nem pénz kérdése.

Persze a bőréből senki nem tud kibújni, én sem, de a sok fejhangon ordítás mellett most már egész jól alkalmazom a JÓ MONDATOKAT és van  még egy jó hírem: Nagyon működnek!
Hajrá! És íme a cikk:
http://wmn.hu/2015/11/06/mondd-vagy-ne-mondd-a-gyereknek-mondatok-amelyek-segitik-vagy-epp-sulyosbitjak-a-helyzetet/

 

Orchidea

Leárazva találtam a polcon, mert elvirágzott, megsajnáltam, hazahoztam. Szegényke kicsi volt és nyüzüge. Beraktam az ablakba a másik orchideám mellé, amelyik épp 32 virággal pompázott. Gyönyörűségem.
Öntözgettem, fújogattam, vártam.
Öntözgettem, kigazoltam (ezerrel nő mellette), vártam.
A gaz kivirágzott, magot hozott, kigazoltam. Vártam.
Öntözgettem, már nem gazoltam ki. A gaz gyönyörűen burjánzott mellette, újra kivirágzott, újra szórta a magjait, már nem bántottam, legalább azzal történik valami.
Egyszer csak megjelent pár új levél. Nagyon örültem. Ennyiben is maradtunk úgy 5 hónapig, amikor elindult egy kis száracska. Mindeközben a 32 virágú lepke orchideám elkezdte hullajtani a virágait, de cserébe hozott újakat. Majd egy pár hónapra rá elhullajtotta az összeset.
Alanyunk száracskáján megjelent egy pár bimbó kezdemény.
Lepke orchideám elkezdett szárat növesztett és a lakásfelújítás közepén egy sarokban megszületett az első kis virág. Minden helyén volt, a lepkék felkerültek a falra a plafonra, mindent elrendeztem, alanyunkon bimbók nőttek. Tegnap meglocsoltam és ma ez a kép fogadott. Végre, majd egy év után a kis orchidea kinyílt én meg: MIVAAAAN???? ENNYI??? Ez a 2 mm széles szirom mind az enyém??? Frankó! Majd nagyítóval csodálom.
P1130541 P1130542